Jadłospis opracowany przy udziale: dyrektor Anna Walczak, pielęgniarka Małgorzata Molka, intendentka Katarzyna Wilczura, szef kuchni Helena Śmiłowska,
Jadłospis dekadowy 13-24.05.2024
DZIEŃ |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
13.05.24 Pon |
-pieczywo zwykłe, mieszane -35g, -masło/margaryna roślinna-5g, -dżem niskosłodzony truskawkowy, -mleko/mleko owsiane 200ml, herbata 200ml |
-woda z melisą i cytryną 200ml, |
Zupa- ogórkowa na w.m.w -180ml II danie- pierogi z serem/truskawkami 160g, kompot śliwkowy 150ml |
Kanapka (szynka, sałata, ogórek) woda 200ml
|
alergeny |
1,3,7,9,* |
|
|
|
14.05.24 wtorek |
-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, -pasta warzywna z pomidorami 20g, -rzodkiewka 10g, -papryka czerwona 10g, -herbata 200ml,
|
Woda- 200ml |
Zupa- krem dyniowy z kluseczkami na w.m.w-180ml II danie- kotlecik mielony 60g, ziemniaki 80g, młoda kapusta gotowana 60g, kompot śliwkowy 150ml, |
Banan 150g, woda 200ml |
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
15.04.24 środa
|
-rogal maślany/pieczywo zwykłe 35g -masło/margaryna roślinna-5g, -zupa mleczna gumisiowa /mleko migdałowe -herbatka 200ml,
|
Woda-200ml |
Zupa- z kalarepy na w.m.w 180ml, II danie- ryba pulpet 60g, ziemniaki 80g, sur koperkowa 60g, kompot mix owocowy 150ml, |
Zestaw owocowy (melon, pomarańcz, kiwi, jabłko) około 100g, Woda 200ml |
alergeny |
1, 3, 4, 7, 9, * |
|
|
|
16.05.24 czw |
-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, -pasta mięsna z warzywami, 20g, -ogórek kiszony 10g, -herbata 200ml,
|
Woda -200ml |
Zupa- krupnik z kaszy jaglanej na w.m.w 180ml II danie- karkówka w sosie własnym 60g, szagówki 80g, buraczki 60g, kompot wiśniowy 150ml |
Kaszka manna z jagodami (w.w) 150ml, woda 200ml
|
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
17.05.24 piątek
|
-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, -ser żółty/humus warzywny (w.w) 30g -zielony ogórek 10g, -pomidor malinowy 10g, -herbata/kakao 200ml,
|
Woda 200ml |
Zupa- pomidorowa z makaronem na w.m.w 180ml II danie – kluski łyżką kładzione 160g, kapusta kiszona gotowana 60g, kompot mix owocowy 150ml
|
Chałka drożdżowa (w.w) 120ml, woda 200ml
|
alergeny |
1, 3, 7, 9,* |
|
|
|
20.04.24 pon |
-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g, -masło/margaryna roślinna-5g, -ser biały/humus z białych warzyw 20g, -szczypior 10g, rzodkiew 10g -mleko/ mleko kokosowe 200ml -herbata 200ml |
Woda 200ml |
Zupa- krem pieczarkowy na w.m.w. 180ml II danie- kotlet z jaja 60g, ziemniaki 80g, kalafior 60g, kompot śliwkowy, |
pomarańcz 120g, Woda 200ml |
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
21.05.24 wtorek |
-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - szynka konserwowa (w.w) -kawa zbożowa /na mleku migdałowym/herbata 200ml, |
Woda 200ml, |
Zupa- rosół z makaronem na w.m.w 150ml II danie- gulasz wiep-wołow. 60g, kasza pęczak 80g, sur z kiszonej kapusty 60g, kompot mix owocowy 150ml, |
Rogalik z marmoladą 120g, woda 200ml
|
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
22.05.24 środa
|
-rogalik maślany 60g, -masło/margaryna roślinna 5g, -zupa mleczna z zacierką manną/mleko owsiane 200ml, -herbata 200ml |
-sok 100% jabłko/woda 200ml |
Zupa- buraczkowa z makaronem na w.m.w. 180ml, II danie- ryba-pulpet 60g, ziemniaki 80g, sur litewska 60g, kompot wiśniowy 150ml
|
Kisiel owocowy150g (w.w), Woda 200ml |
alergeny |
1, 3, 4, 7, 9, * |
|
|
|
23.05.24 czw |
-pieczywo zwykłe, mieszane 35g, -masło/margaryna roślinna 5g, -sałatka wiosenna (w.w) (makaron, ser żółty, szynka, kukurydza, ogórek zielony, rzodkiewka, kukurydza, pora, jabłko) -kawa/herbata 200ml |
-woda 200ml, |
Zupa- ryżanka 180ml na w.m.w II danie- ziemniaki 80g, filet drobiowy 60g, sur z marchwi i brzoskwini 60g, kompot owocowy 150ml
|
Jogurt naturalny z owocami (brzoskwinia, banan) 150ml, Woda 200ml |
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
24.04.24 piątek
|
-pieczywo zwykłe, mieszane 35g -masło/margaryna roślinna 5g, -paprykarz 20g (w.w) - herbata 200ml |
-woda z miętą i cytryną 200ml |
Zupa- kapuśniak na w.m.w, 180ml II danie- naleśniki z serkiem i truskawkami 160g, kompot mix owoców 150ml |
Kanapka (pasata jajeczna, szczypior) 150ml, woda 200ml
|
alergeny |
1, 3, 4, 7, 9, * |
|
|
|
ALERGENY W ŻYWNOŚCI |
1.Gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, 2.Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4.Ryby i produkty pochodne 5.Orzeszki ziemne(arachidowe) i produkty pochodne; 6.Soja i produkty pochodne 7.Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą )8.Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie,orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe,orzechy makadamia a także produkty pochodne |
9.Seler i produkty pochodne; 10.Gorczyca i produkty pochodne; 11.Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia 13.Łubin i produkty pochodne; 14.Mięczaki i produkty pochodne. |
* zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, ketchup, koncentrat pomidorowy, dżem, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łączące z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. |
Podczas pobytu w żłobku oprócz napoi do posiłków, dzieci dostają na żądanie wodę, wodę z cytryną lub miętą.
Dzieci do 1-go roku są żywione zgodnie ze schematem sztucznego żywienia niemowląt.
Dla dzieci wymagających diet eliminacyjnych jadłospis jest odpowiednio modyfikowany.
DZIENNA STAWKA ŻYWIENIOWA WYNOSI 7.00 ZŁ