Jadłospis opracowany przy udziale: dyrektor Anna Walczak, pielęgniarka Małgorzata Molka, intendentka Katarzyna Wilczura, szef kuchni Helena Śmiłowska,
Jadłospis dekadowy 22.04-10.05.2024
DZIEŃ |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
22.04.24 Pon |
-pieczywo zwykłe, mieszane -35g, -masło/margaryna roślinna-5g, -dżem niskosłodzony 20g, -kakao/mleko owsiane 200ml, herbata 200ml |
-woda z melisą i cytryną 200ml, |
Zupa- warzywna na w.m.w -180ml II danie- gulasz wieprzowo-wołowy 60g, kasza pęczak 80g, sur czelesław 60g, kompot śliwkowy 150ml |
Banan 120g, woda 200ml
|
alergeny |
1,3,7,9,* |
|
|
|
23.04.24 wtorek |
-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, -szynka konserwowa 20g, -rzodkiewka 10g, -papryka czerwona 10g, -herbata 200ml, |
Woda- 200ml |
Zupa- wiedeńska na w.m.w-180ml II danie- pałeczki w marynacie ziołowo-miodowej 60g, ziemniaki 80g, bukiet warzyw 60g, kompot śliwkowy 150ml, |
Jogurt naturalny 150g, woda 200ml |
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
24.04.24 środa
|
-rogal maślany/pieczywo zwykłe 35g -masło/margaryna roślinna-5g, -zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi/mleko migdałowe -herbatka 200ml, |
Woda-200ml |
Zupa- pomidorowa z ryżem na w.m.w 180ml, II danie- ryba-pulpet 60g, ziemniaki 80g, sur z koperka 60g, kompot mix owocowy 150ml, |
Chałka około 120g, Woda 200ml |
alergeny |
1, 3, 4, 7, 9, * |
|
|
|
25.04.24 czw |
-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, -sałatka warzywna (marchewka, pietruszka, ziemniaki, pora, jabłko)20g, -herbata 200ml,
|
Woda -200ml |
Zupa- krupnik z kaszy jaglanej na w.m.w 180ml II danie-) spaghetti 60g, makaron 80g, sur z ogórka 60g, 60g, kompot wiśniowy 150ml |
Budyń śmietankowy z jagodami 150ml, woda 200ml
|
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
26.04.24 piątek
|
-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, -ser żółty 20g -zielony ogórek 10g, -pomidor malinowy 10g, -herbata/kakao 200ml, |
Woda 200ml |
Zupa- ogórkowa na w.m.w 180ml II danie – pyzy z sosem truskawkowym 120g, kompot mix owocowy 150ml
|
Ciasteczka be-be 20g, jabłuszka 100g, woda 200ml
|
alergeny |
1, 3, 4, 7, 9,* |
|
|
|
29.04.24 pon |
-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g, -masło/margaryna roślinna-5g, -pasta jajeczna 20g, -szczypiorek 5g -mleko/ mleko kokosowe 200ml -herbata 200ml |
Woda 200ml |
Zupa- kapuśniaczek na w.m.w. 180ml II danie- gzika ze szczypiorem 60g, ziemniaki z koperkiem 80g, kompot śliwkowy, |
Kanapka z szynką, pomidorem i ogórkiem 120g, Woda 200ml |
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
30.04.24 wtorek |
-pieczywo zwykłe, pieczywo mieszane-35g -masło/margaryna roślinna- 5g, - pasta mięsna z warzywami (w.w) -kawa zbożowa /na mleku migdałowym/herbata 200ml, |
Woda 200ml, |
Zupa- ryżanka na w.m.w 150ml II danie- filet drobiowy 60g, ziemniaki 80g, buraczki 60g, kompot mix owocowy 150ml, |
Owoc 120g, woda 200ml
|
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
1.05.24 środa |
1 maj Święto Pracy |
|
|
|
alergeny |
|
|
|
|
2.05.24 czw |
-pieczywo zwykłe, mieszane 35g, -masło/margaryna roślinna 5g, -powidła śliwkowe 20g, -kawa/herbata 200ml |
-woda 200ml, |
Zupa- warzywna 180ml na w.m.w II danie- zapiekanka makaronowa z warzywami i jajkiem 120g, brokuł 60g, kompot wiśniowy 150ml |
Sok owocowy 100% 150ml, ciasteczko 20g, Woda 200ml |
alergeny |
1, 3, 7, 9, * |
|
|
|
3.05.24 piątek |
3 maj Święto Konstytucji |
|
|
|
alergeny |
|
|
|
|
ALERGENY W ŻYWNOŚCI |
1.Gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, 2.Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4.Ryby i produkty pochodne 5.Orzeszki ziemne(arachidowe) i produkty pochodne; 6.Soja i produkty pochodne 7.Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą )8.Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie,orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe,orzechy makadamia a także produkty pochodne |
9.Seler i produkty pochodne; 10.Gorczyca i produkty pochodne; 11.Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia 13.Łubin i produkty pochodne; 14.Mięczaki i produkty pochodne. |
* zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, ketchup, koncentrat pomidorowy, dżem, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łączące z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. |
Podczas pobytu w żłobku oprócz napoi do posiłków, dzieci dostają na żądanie wodę, wodę z cytryną lub miętą.
Dzieci do 1-go roku są żywione zgodnie ze schematem sztucznego żywienia niemowląt.
Dla dzieci wymagających diet eliminacyjnych jadłospis jest odpowiednio modyfikowany.
DZIENNA STAWKA ŻYWIENIOWA WYNOSI 7.00 ZŁ